29 Aralık 2012 Cumartesi

Oksitosin, Meditasyon, Maun Suresi


















1.Dini yalanlayanı gördün mü?    

2.İşte o yetimi itip kalkar

3.Yoksulu doyurmaya teşvik etmez.

4-5.Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki, onlar namazlarını ciddiye almazlar

6.Onlar namazlarıyla gösteriş yaparlar

7.Ufacık bir yardıma bile engel olurlar.



Maun Suresinde namaz ile yardımlaşma arasında doğrudan bir bağlantı kurulmuş... Burada deniyor ki meditasyon yani namaz bir şekilde insanların yardımlaşmalarını gerektiriyor aksi halde kişi namazını ciddiye almamış oluyor.



Bu araştırmayı yaparken sadece oksitosinin yardımlaşmayla alakalı olduğu bilgisine ve surenin manasına sahiptim. Namaz`ın da meditatif bir olay olması dolayısıyla aklıma gelen şeyse namazla, meditasyonla oksitosin hormonu arasında bir ilişki oluşuydu ve sahiden de bilimsel olarak böyle bir alaka bulunmaktaydı.



Bakınız ki:Araştırmalar, artan oksitosin seviyesine sosyal etkileşimler ve dokunmanın sebep olduğunu gösteriyor. Eğer bu doğruysa, bu haftalık masajı organize etmek için çok iyi bir neden. Ve bu da meditasyon ve hipnoz gibi oksitosin artırdığına inanılan şeylerin nasıl kilo veriminde yardımcı olduğunu anlamamıza yardımcı oluyor.



(Mehmet Öz`ün yazısından Oksitosin Kilo Vermenizde Nasıl bir Rol Oynuyor?)



Yani bu araştırmaya göre deniyor ki meditasyon ve hipnoz yani Kur`anda ve islamdaki manasıyla namaz kişideki oksitosini artırıyor ve Maun suresine göre deniyor ki namaz kılmalarına rağmen yardım etmeyenler namazlarında sadece gösteriş yapmaktadır. Yani bu kişiler oksitosinleri artmış olmalarına rağmen insanlara yardım etmeyi düşünmemektedirler.



OKSİTOSİN VE YARDIMLAŞMA ARASINDAKİ İLİŞKİYLE İLGİLİ VERİLER:



Oksitosinin temel işlevi



Bartz’a göre oksitosin hormonunun etkilerini anlamanın püf noktasını onun bitmez tükenmez etkilerini saymak yerine, temel işlevini belirlemek oluşturuyor. Oksitosin kaygı ve korkunun azalmasına yardımcı olabilir ya da insanları toplumsal bağlantılar kurmaya itebilir ki, bu da sonuçta güveni ve yardımseverliği körükleyebilir, ama aynı zamanda da oksitosini içine çekenlerin neden kendilerine benzer kişilere yöneldiklerine ve toplumsal dışlanmadan ürken insanlara hormonun neden bir çözüm getirmediğine de açıklık kazandırabilir.



Yukarıdaki paragrafta da yetimin itilip kakıldığı ayetin daha da karakterize bir şekilde ortaya koyulduğu görülüyor. Zira güven ve yardımseverlik insanları yetimlere yardım etmeye iter , onları kafirler gibi itip kakmayı değil.



Oksitosinin insanlarda çok daha kapsamlı bir rol oynadığı, ancak 2005 yılında, Heinrichs ve arkadaşlarının gönüllülerden hiç tanımadıkları ve dürüstlükleri konusunda herhangi bir güvenceye sahip olmadıkları kişilerle yatırım yapmalarını istedikleri bir deneyin sonucunda ortaya çıktı. Araştırmacılar kendilerine önceden burun spreyi ile oksitosin koklatılan katılımcıların kendilerine plasebo verilen deneklere kıyasla çok daha fazla para yatırdıklarına tanık oldular.

Yani bu denekler belki mantıksızca daha fazla paralarını paylaşmışlardır.



Oksitosin Kilo Vermenizde Nasıl bir Rol Oynuyor?

Erkeklerin silahı Oksitosin Hormonu : AŞK, Bağlılık, Mutluluk Hormonu

NE KADAR OKSİTOSİN, O KADAR MUTLULUK



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder