31 Temmuz 2012 Salı

Annemin Güllacı

Uzmanlar içerdiği protein, B ve E vitaminleri nedeniyle güllacın bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini, bu vitaminlerin sakinleştirici ve stresi azaltıcı etkileri olduğunu, oruçtan ötürü düşen kan şekerinin normal seviyesine gelmesine yardımcı olduğunu ifade ediyor.Osmanlı sultanlarının sofralarından eksik etmediği güllacın 200 gramında yaklaşık 300 kalori bulunuyor.








güllaç
Güllaç




Annemin Güllacı



Malzemeler:                




10 adet güllaç yaprağı


2 litre süt


2 su bardağı toz şeker

1 paket şekerli vanilin 


1 su bardağı ceviz içi







Süslemek için:





Nar taneleri ya da vişne 

File badem

File şam fıstığı

Kiraz şekerlemesi 



Hazırlanışı:



Süt ve şekeri ısıtın vanilini ekleyip ılıtın.(Süt çok sıcak olursa güllacınız hamur gibi olur ve rengi beyaz olmaz esmer bir renk alır)

Bir tepsiye ilk önce bir kepçe sütten dökün.Bir güllaç yaprağını parlak kısmı yukarı gelecek şekilde tepsiye serin.Üzerine iki kepçe ılınmış sütten gezdirin.Diğer yaprağı bunun üzerine koyup tekrar süt gezdirin.

Bu şekilde 5 adet güllacı hazırlayın.Cevizleri ekleyin.Tekrar kalan 5 adet güllacı aralarına süt dökerek hazırlayın.

Kalan sütü en üstteki yaprağın üzerine dökün. (Süt fazla gelir diye merak etmeyin, yapraklar çok fazla süt çekiyor) 10-15 dk kadar sonra tepsiyi buzdolabında 1,5 saat bekletin. 



Servisten önce üzerini nar taneleri, ceviz, badem  veya antep fıstığı ile süsleyin.



Dondurmalı Güllaç Pastası

30 Temmuz 2012 Pazartesi

Rize'den sağlık dolu bir lezzet: Pepecura Tatlısı




Pepecura Tatlısı
Pepecura Tatlısı

Her ne kadar Karadeniz yöresinin her bir lezzeti olağanüstü olsa da, biz çok da popüler olmayan bir Karadeniz lezzetinin sayfalarımıza taşımaya karar verdik: Pepecura Tatlısı.



Rize’ye özgü olan, ağustos ve eylül aylarında olgunlaşan kokulu siyah üzümden yapılan Pepecura maalesef yakın dostları mıhlama ya da turşu tava kadar popüler değil.



Belki de bu durum, maalesef yılın sadece belli dönemlerinde elde edilen meyvelerden yapılıyor olmasından kaynaklanıyor.



Kokulu siyah üzüm şırasının mısır unu, bazen de nişasta ile pişirilmesiyle yapılan Pepecura, muhteviyatı nedeniyle beslenme uzmanları tarafından kansızlığa iyi gelen lezzetlerden biri olarak tarif ediliyor.



Ancak bu yöresel lezzet de neredeyse unutulmaya başlandı. Yolunuz bu Ramazan ya da bayramda Rize’ye düşerse muhakkak tatmalısınız!

Bu lezzet oldukça tanıdık görünüyor:Kara Haber




Yaprak Sarma
Yaprak Sarması

İftar sofralarının zenginliği ile ünlü bir diğer şehrimiz olan Konya’ya ait ilginç bir yemekten, daha doğrusu bu yemeğin isminden söz etmek istiyoruz; Kara Haber.



Her ne kadar ismi son derece ilginç olsa da, Kara Haber oldukça aşina olduğumuz bir lezzet. Kısacası yaprak sarması.



Peki Konyalılar, iftar sofrasının vazgeçilmezlerinden biri olan yaprak sarmaya neden mi bu ismi vermiş? Çünkü bu mutfağımızın vazgeçilmez lezzeti olan sarma, Konya iftar sofralarında tatlıdan sonra servis ediliyor ve bu muhteşem sofranın son lezzetinin habercisi olduğu için kendisine Kara Haber deniliyor.

Afyon'un unutulmuş Ramazan lezzeti:Zülbiye




Zülbiye
Zülbiye

Afyon yöresine ait olan ve hala pişiriliyor olsa da eski popülerliğini bir türlü kazanamayan yemeklerden biri de Zülbiye yemeği.



İsminin kökenini bilemediğimiz bu özel lezzetin epey zahmetli, zahmetin de ötesinde hüner gerektirdiğini söylemeye gerek var mı?



Zülbiye yemeği tam anlamıyla bir et yemeği. Pişirmek içinse sabır gerekiyor olsa gerek çünkü pek çok aşaması var.

Yemeğin ilk aşamasında dana etleri limon suyu, karabiber, maydanoz ve zeytinyağından oluşan bir sosun içerisinde en az 3 saat bekletiliyor.



Terbiye edilen etler kısık ateşte uzun bir süre pişirildikten sonra toprak kaplara alınıyor. Üzerlerine bütün arpacık soğan ilave ediliyor ve soğanların üstüne çıkacak kadar et suyuyla birlikte, ağzı kapatılarak fırına veriliyor.



Pişirmesi ne kadar zahmetliyse, yemesi de bir o kadar lezzetli. Günümüzde popülerliğini yitirmiş olsa Zülbiye yemeği uzun bir dönem Afyon’da Ramazan sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinin başında gelmiş...

Güneydoğu'nun unutulmuş lezzeti: Cennet Çamuru




Kadayıf
Cennet Çamuru

Siz adına kanmayın, bu lezzeti bir kez tattıysanız bir daha kolay kolay unutamayacaksınız.



Görüntüsü her ne kadar çamuru andırıyorsa da, adı üzerinden sanki cennetten çıkmış bir lezzet!



Antep yöresine ait olan bu ilginç tatlı aslında tel kadayıftan yapılıyor.



Tel kadayıf terayağı (ev yapımı) ile birlikte kısık ateşte iyice pişene kadar kavruluyor ve üzerine toz fıstık ekleniyor.



Şerbeti de eklenip soğumaya bırakıldıktan sonra, hele bir de kaymakla servis yapılmışsa, Cennet Çamuru’nun tadına doyum olmuyor.

29 Temmuz 2012 Pazar

Safranbolu mutfağından gizli bir lezzet




Koruk Üzümü
Koruk Üzümü

Koruklu Bamya karşılaşma şansınız çok az da olsa hala Safranbolu yöresinde tadabileceğiniz lezzetlerden biri.



Bu yemeğe tüm özelliğini kazandıran şey ise, adı üzerinde; koruk!



Koruklu Bamya bildiğiniz etli bamya yemeği gibi pişiriliyor. Ancak etli bamyadan en büyük farkı, haşlanmış koruk üzümü suyunun, yemeğin pişme sürecinin sonuna doğru tencereye ekleniyor olması.



Bamyaya son derece farklı, mayhoş bir lezzet katan Koruklu Bamba’yı, yolunuz Safranbolu’dan geçerse tüm yöresel restoranlarda sormanızı ve mümkünse tatmanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Gebze’den bir bayram sabahı lezzeti: Kocagörmez Böreği




Kocagörmez Böreği
Kocagörmez Böreği

Kocagörmez Böreği henüz mutfağımızın unutulmuş lezzetlerinden biri değil. Ancak adının sempatikliği sayesinde kendisini size tanıtma ihtiyacı duyduk. Gebze yöresine ait ve bayram sabahlarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan bu böreğin yapımı ise son derece kolay.



Standart mayalı börek hamurunu yufka haline getiriyoruz. Böreğimize ise lezzetini tamamen iç malzemesi veriyor. Kuru soğanları büyük büyük küpler halinde doğruyoruz ve içine beyaz peynir ekledikten sonra pul biber ile tatlandırıyoruz. Yufkalarımızın arasına bu harcı yerleştiriyor ve üstü nar gibi kızarana kadar fırınlıyoruz. Bu böreği kesinlikle deneyin ve soğan ile peynirin inanılmaz lezzet ziyafetine dönüşümüne tanık olun

Kabak kabuğundan yemek olur mu demeyin




Kaşkarikas
Kaşkarikas

Mutfağımızın artık adı bile unutulmuş olan zeytinyağlı lezzetlerinden biri Kaşkarikas.



Aslında yapımı son derece kolay olan ve son derece sağlıklı olduğunu bildiğimiz Kaşkarikas’ı bu Ramazan kendi mutfağınızda deneyebilirsiniz.



Kabak kabuklarını 1.5cm genişliğinde soyun ve ince uzun, 3-4 cm’lik parçalara bölün. Ardından bu kabukları; salça, domates, dereotu, limon suyu, tuz, şeker ve zeytinyağı karışımının yer aldığı tencereye ilave edin ve kısık ateşte pişirin.



Ağustos ayı sıcaklarında geçireceğimiz bu Ramazanda Kaşkarikas’ın vazgeçemeyeceğiniz lezzetler listesine gireceğine eminiz.

Unutulmuş bir Osmanlı geleneği




Soğanlı Yumurta
Soğanlı Yumurta

Her ne kadar adından çok kolay bir yemek olduğu düşünülse de, Soğanlı Yumurta’nın Türk mutfağından yok olup gitmesinin en önemli sebebi, yapımı son derece zahmetli bir yemek olması.



Saray mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan, iyi pişiren aşçısına ödüller kazandıran Soğanlı Yumurta; soğanların halka halka doğranmasının ardından uzun saatler boyunca kavrulması ve üzerine yumurta kırılarak servis edilmesiyle ortaya çıkıyor.

Kulağınıza kolay gibi gelse de kesinlikle yanılmayın.



Soğanlı Yumurta’nın soğanlarının kavrulması Osmanlı döneminde tam bir zanaat işiymiş. Ramazanın 15’inde padişahın iftar sofrasında muhakkak yer alan bu lezzetin soğanlarının mum ışığında kavrulduğu ve yapımının saatler sürdüğü halk arasında konuşulan rivayetlerden biriymiş.

Arap mutfağından misafir lezzet : Aside




Aside
Aside

Günümüzün unutulmuş tatlarından biri de, Türk mutfağına Arap mutfağından girmiş olan aside.



Acılı bir bamya yemeği olan asidenin yapımı oldukça ilginç. Önce bir bardak su kaynatılıyor ve içine un eklenerek koyu bir muhallebi kıvamında pişiriliyor.



Bu sos servis tabağına alındıktan sonra, acı biberle etsiz olarak pişirilmiş bamya yemeği üzerine ilave ediliyor.



Şu anda kulağınıza oldukça yabancı geliyor olsa da, bir dönemin en sevilen yemekleri arasında olduğunu söylemeden geçemeyeceğiz.

Bildiğiniz mantı ama vejeteryan olanı: Piruhi




Piruhi
Piruhi

Türk mutfağında vejeteryan mantının var olduğunu söylesek bize inanır mıydınız?



İster inanın ister inanmayın ancak son yıllarda neredeyse yapımı tamamen unutulmuş olan Piruhi bunun gerçek kanıtı.



Piruhi’nin bildiğimiz mantıdan hemen hiç farkı yok. En önemli fark ise içinin kıymayla değil, tulum peyniri, maydanoz ve kuru soğanın karıştırılmasıyla oluşturulan farklı bir iç malzemesiyle doldurulmuş olması.



Ve tabi ki servis esnasında kızgın tereyağ sosunun ardından çekilmiş ceviz eklenmesi.



Yapılışı için tıklayın!

Bayatlayan ekmeklerinizi ziyan etmeyin :Pırtı Yemeği




Pırtı Yemeği
Pırtı Yemeği

Anadolu kadınlarının ne kadar tutumlu olduğu tartışılamaz bile. İşte Pırtı Yemeği de, annelerimizin yoktan var ettiği ancak gün geçtikçe unutulmaya başlanmış olan lezzetlerden biri. Evinizde bayatlamaya yüz tutmuş tandır ekmekleri, lavaşlar mı var? Öyleyse bu lezzeti yeniden canlandırmayı siz de kesinlikle denemelisiniz. Yapımı son derece kolay.



Bayatlayan tandır ekmeklerinizi ufak parçalar halinde doğrayın ve bir tepsinin altına dizin. Üzerine, tarifini vermeye gerek bile duymadığımız kolaylıkta yapılan etli patates yemeğini dökün. Son olarak tüm bu karışımın üzerinde kızgın tereyağı (ev yapımı) gezdirin.



İşte sizlere, evde kalmış ve bayatlamak üzere olan malzemeler yapabileceğiniz son derece basit bir Anadolu lezzeti!

Domates ve yumurtalı sürpriz bir lezzet : Yumurta Yuvası




Yumurta Yuvası
Yumurta Yuvası

Tüm annelerin marifeti değil midir yoktan var etmek? İşte size yoktan var edilen ve gün geçtikçe varlığı daha da unutulan bir Anadolu lezzeti; Yumurta Yuvası.



Pişirilmesi son derece kolay ve maliyeti de son derece düşük olduğu için Anadolu topraklarında uzun yıllar popüler olmuş olan Yumurta Yuvası’nı yapmak için domates, yumurta, tuz ve karabiber yeterli. Peki nasıl mı yapacaksınız? İri bir domates seçin. Domatesin içini, dağılmamasına dikkat ederek oyun ve bir yumurtayı dikkatlice içine kırın. Üzerine biraz tuz ve karabiber ekledikten sonra da pişinceye kadar fırınlayın. Ne dersiniz, Yumurta Yuvası da en az menemen kadar hayat kurtaracak bir yemeğe benzemiyor mu?



Yumurta'nın Faydaları

Sakarya'dan bir bayram lezzeti : Gulugursa




Gulugursa
Gulugursa

Ramazan bayramının vazgeçilmez tatlısının baklava olduğuna şüphe yok. Ancak baklava kadar lezzetli birçok yöresel tatlının da var olduğuna eminiz.



Günümüzde eskisi kadar popüler olmasa da bu lezzetlerden biri de, Sakarya yöresine özgü olan Gulugursa.

Baklava yufkası inceliğinde açılan yufkaların içine ceviz serpilmesi ve ardından yufkanın dört bir kenarından büzüştürülerek kapatılmasıyla hazırlanan Gulugursalar küçük parçalar halinde kesiliyor ve üzerine kızgın tereyağı dökülerek fırınlanıyor.



Uzun bir dönem bez torbalarda hiç bozulmadan saklanabilen bu inanılmaz lezzet, gerektiğinde üzerine sıcak şerbet dökülerek servise hazır hale getiriliyor.



Büyük şehirlerde bu tatlının tadına bakabilmeniz neredeyse imkansız. Ancak yolunuz Sakarya’dan geçerse kesinlikle arayıp bulmanızı ve tadına bakmanızı tavsiye ediyoruz.

28 Temmuz 2012 Cumartesi

Pirinç unu ve bademden enteresan bir helva




İshakiye
İshakiye 

İshakiye de mutfağımızın kaybolmaya yüz tutmuş helvalarından biri. Osmanlı döneminden beri Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olmuş helvanın pek çok çeşidi hala mutfaklarımızda var. Ancak İshakiye, unutulmaya yüz tutmuş helva tariflerinden biri.



Yapımı bir evin mutfağı için biraz zahmetli olsa da, un helvası yapmayı bilen hanımların bu tarifi de denemesini tavsiye ederiz.



1 kahve fincanı tereyağını (ev yapımı) erittikten sonra, kısık ateşte 1.5 su bardağı pirinç ununu yavaş yavaş ekleyerek kavurun. Ardından 2 su bardağı şekerli sütü yavaş yavaş bu karışıma yedirin. Unun kokusu tamamen çıktıktan ve helva kıvama geldikten sonra 1 çay bardağı bademi helvanın içine ekleyin.



İster geniş bir kapta, ister küçük küçük kaplarda şekillendirilmiş olarak, helvanızı soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz.

Bu mis kokulu bitkinin tadına baktınız mı?



Reçel Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir.



Ülkemizde erikten karpuza, patlıcandan domatese kadar hemen her meyve ve sebzenin reçeli yapılıyor. Ancak bazı reçeller var ki gün geçtikçe isimleri unutuluyor.



Bu unutulmuş lezzetlerden biri de yasemin reçeli.



Sadece yasemin bitkisinin çiçekleri kullanılarak yapılan bu leziz reçelin gün geçtikçe mutfağımızdaki varlığının azalması oldukça üzücü.

Lezzeti unutulmuş bir şerbet




Demirhindi Şerbeti
Demirhindi Şerbeti

Osmanlı mutfağının en önemli özelliklerinden birinin şerbetler olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak bu şerbetlerden birinin, Demirhindi’nin ne kadar özel olduğunu biliyor muyuz?



Her ne kadar Osmanlı mutfağı portakal şerbeti, turunç, şeftali, kayısı, erik, badem şerbeti, kavun çekirdeği şerbeti, gül, menekşe, yasemin, nar, kızılcık, çilek, koruk, keçiboynuzu şerbetleriyle dolu olsa da, Demirhindi’nin yeri hep ayrı olmuştur.



Aslında bir Afrika bitkisi olan Demirhindi mayhoş tadıyla meşhurdur. Asya mutfağında çeşitli yemeklerde de kullanılan Demirhindi Osmanlı mutfağına girer girmez popüler olmuş ve Ramazan ayının da vazgeçilmez şerbetlerinden birine dönüşmüştür. Son yıllarda yeniden popülerleşen Demirhindi şerbetini Ramazan ayı boyunca Osmanlı mutfağı yemekleri servis eden bazı restoranlarda tadabilmeniz mümkün.

Büyük şehirler bu lezzeti yeniden keşfediyor




Harput Köfte
Harput Köfte

Anadolu topraklarının en lezzetli mutfaklarından biri olan Elazığ mutfağına ait olan Harput Köfte de yeniden keşfedilen lezzetlerden biri.



Özellikle büyük şehirlerde yöresel tatlar sunan pek çok restoranın menüsüne yeniden girmeyi başarmış olan Harput Köfte’nin en önemli özelliği haşlanarak pişirilmesi.



Kuru soğan, maydanoz, toz biber, tuz, yağsız kıyma ve bulgurun yoğurularak köfte haline getirilmesinin ardından Elazığ yöresine özel olan bu köfteler kaynayan yağlı ve salçalı suda pişiriliyor.



Mutlaka tatmanızı tavsiye ediyoruz.

Taze fasulyeden mücver yapmayı denediniz mi?




Taze Fasulye Mücveri
Taze Fasulye Mücveri

Mücver, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olsa da, pek çok çeşidi var olan bu leziz yemeğin bazı versiyonları neredeyse tamamen unutulmak üzere.        



Bunlardan biri de taze fasulye mücveri.



Yapımı bildiğimiz kabak mücverinden farklı değil. Buradaki tek fark, taze fasulyeyi önceden haşlamanız gerekmesi.



Taze fasulyeyi haşlayın, ince ince kıyın. Gerisi ise bildiğiniz mücver gibi!



Unutulan bu lezzeti bu sene sofranızda yeniden canlandırmaya ne dersiniz?

İstavrit Tava Tarifi

Vücut sağlığı için gerekli mineralleri sunan balığı; sofranızda daha fazla bulundurmaya ne dersiniz?

Fosforun açığa çıkması için balık yedikten sonra tatlı özellikle helva yemeyi unutmayın.






İstavrit Tava
İstavrit Tava

Malzemeler:         



1 kg istavrit

Yarım su bardağı mısır unu

Yarım su bardağı sıvı yağ

1 tatlı kaşığı tuz

Servis için limon suyu



Hazırlanışı:



Balıkları temizleyip bol suyla yıkadıktan sonra fazla suyunu alın.

Yayvan bir kabın içinde mısır unu ve tuzu karıştırın.

Kızartma tavasına sıvı yağı alıp kızdırın.

Balıkları; mısır ununa batırıp fazlasını bırakmak için silkeleyin.

Kızgın yağda önlü arkalı kızartın.

Yeşil salata ve limon suyuyla servis yapın.



Afiyet olsun.

isveç Köftesi Tarifi

Yeni lezzetler denemeye hazırsanız; soslu İsveç köftesinden başlamaya ne dersiniz? Ailenizde büyük, küçük herkesin seveceği köfte tarifi 






İsveç Köftesi
İsveç Köftesi

Malzemeler:                   



Köftesi için:



1 kilo yağsız dana kıyma

1 adet yumurta

1 adet kuru soğan (rendelenmiş)

Yarım su bardağı süt

Yarım su bardağı un

1,5 tatlı kaşığı tuz

Yarım tatlı kaşığı karabiber

1 çay kaşığı kimyon



Sosu için:



2 yemek kaşığı sıvı yağ

2 yemek kaşığı un

1 su bardağı su

1 adet et bulyon



Hazırlanışı:



Köfte için gerekli malzemeleri yoğurma kabına alıp karıştırın.

Bir kâseye soğuk su koyun, iki elinizi ıslatın.

Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlak şekil verin.

Hazırladığınız köfteleri tepsiye dizip derin dondurucuya koyup 20 dakika bekletin.

Yapışmaz bir kızartma tavasına bir parmak kalınlığında sıvı yağ koyup kızdırın.

Derin dondurucudaki köfteleri çıkarıp tavaya yerleştirin.

Köfteleri; önlü arkalı, dışı kahverengi olup, içi pişene kadar kızartın.

Kızaran köfteleri yayvan bir servis tabağına alın.

Sosunu hazırlamak için tencereye yağı alıp kızdırın.

Et bulyonu ve suyu ekleyin.

Sos koyulaşana kadar karıştırarak pişirin.

Servis tabağına köfte alıp üzerine sos dökün.

Dilerseniz patates kızartmasıyla servis yapabilirsiniz.



Not: İsterseniz İsveçliler gibi yabani kızılcık reçeliyle ikram edebilirsiniz.



Afiyet olsun.

Şiş Kebap Tarifi

Dana eti, domates, biber, mantar ve soğanla nefis bir kebap hazırlamak istiyorsanız; tarifimizi uygulayın!






Şiş Kebap
Şiş Kebap

Malzemeler:             



500 gram dana kuşbaşı et

250 gram kültür mantarı

1 adet büyük boy kuru soğan

3 adet çarliston biber

Yarım kilo çeri domates



Sosu için:



4 yemek kaşığı zeytinyağı

2 diş sarımsak

2 tatlı kaşığı tuz



Hazırlanışı:



Sarımsakların kabuğunu soyup rendeleyin.

Derin bir kabın içinde tuz, sarımsak, zeytinyağı ve dana etini karıştırın.

Etin, sosu çekmesi için 20 dakika bekletin.

Soğanın kabuğunu soyup dilimleyin.

Mantarları bol suyla yıkadıktan sonra ikiye bölün.

Çeri domatesleri yıkayın.

Biberleri yıkayıp orta büyüklükte doğrayın.

Şişlere; et, mantar, biber ve domatesleri sırasıyla geçirin.

Mangal ya da dumansız ızgarada her iki tarafını da pişirin.

Sıcak servis yapın.



Afiyet olsun.

Portakallı Somon

İçeriğindeki omega-3 yağlarıyla bağışıklık sistemini güçlendiren somonu, portakal sosuyla pişirmeye ne dersiniz? Fransız mutfağından portakallı somon tarifi






Portakallı Somon
Portakallı Somon

Malzemeler:            



3 parça somon fileto

1 çay bardağı taze sıkılmış portakal suyu

1 adet portakal kabuğunun rendesi

1 yemek kaşığı tuz

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Damak tadınıza göre karabiber



Hazırlanışı:



Somon filetoları bol suyla yıkayıp süzdürün.

Derin bir kabın içerisinde somon, portakal suyu, portakal kabuğu rendesi ve tuzu karıştırın.

Dinlenmesi için 20 dakika bekletin.

Tavaya zeytinyağını alıp kızdırın.

Somonları portakal sosundan süzdürerek tavaya alın.

Her iki tarafını kızartın.

Karabiber serperek servis yapın.



Afiyet olsun.

Kremalı Dana Rosto

Ziyafet sofralarınız için hem lezzetli hem doyurucu bir yemek hazırlamak istiyorsanız; kremalı dana rosto tarifini deneyebilirsiniz.






Kremalı Dana Rosto
Kremalı Dana Rosto

Malzemeler:           



Yarım kilo dana nuar

1 yemek kaşığı tereyağı (ev yapımı)

1 yemek kaşığı sıvı yağ

1 kutu süt kreması

1 yemek kaşığı un

6 su bardağı et suyu

1 tatlı kaşığı kekik

Damak tadınıza göre tuz, karabiber



Hazırlanışı:



Yayvan bir tencereye sıvıyağ ve tereyağını alıp kızdırın.

Dana nuarı tencereye alıp her iki tarafını da kızartın.

Krema, 1 su bardağı et suyu ve unu iyice karıştırın.

Büyük bir tencereye; dana nuar, kremalı karışımı alın.

Kalan et suyu, kekik, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın.

Tencerenin kapağını kapatıp orta dereceli ateşte pişirmeye başlayın.

Et yumuşayıp tel tel ayrılana kadar yaklaşık 45 dakika pişirin.

Patates kızartması ve bezelye ile servis yapın.



Afiyet olsun.

Sebzeli Tavuk Dolması




Sebzeli Tavuk Dolması
Sebzeli Tavuk Dolması

Malzemeler:              



1 adet bütün tavuk



Harcı için,



4 adet havuç

3 adet orta boy patates

2 adet kuru soğan

2 diş sarımsak

3 yemek kaşığı pirinç

Damak tadınıza göre tuz



Sosu için,



5 yemek kaşığı yoğurt

2 yemek kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı kekik

1 çay kaşığı karabiber

Damak tadınıza göre tuz



Pişirmek için,



1 adet fırın poşeti



Hazırlanışı:



Havuç, patates, soğan ve sarımsağın kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın.

Pirinci bol suyla yıkayıp suyunu süzün.

Derin bir kabın içerisinde sebzeler, pirinç ve tuzu karıştırın.

Bütün tavuğun içini iyice temizleyin.

Hazırladığınız harçla tavuğun içini doldurun.

Sosunu hazırlamak için gerekli malzemeleri karıştırıp tavuğa sürün.

Tavuğu fırın poşetine koyup ağzını bağlayın.

200 derece fırında yaklaşık 1 saat pişirin.



Afiyet olsun.

Mantarlı Tavuk Dürüm




Mantarlı Tavuk Dürüm
Mantarlı Tavuk Dürüm

Malzemeler:                  



500 gram tavuk göğüs eti

500 gram kültür mantarı

2 adet orta boy kuru soğan

3 diş sarımsak

2 yemek kaşığı sıvı yağ

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı kekik



Servis için:



3 adet domates

5 adet taze soğan

1 kâse haşlanmış mısır

Yarım demet kıvırcık

10 adet kornişon turşu

Yarım demet mor lahana

5 adet lavaş ekmeği



Hazırlanışı:



Tavuk etlerini kuşbaşı şeklinde doğrayın.

Mantarları yıkayıp orta kalınlıkta dilimleyin.

Kuru soğan ve sarımsakların kabuklarını soyup doğrayın.

Yayvan bir tencereye; sıvı yağ, soğan ve sarımsağı alın.

Orta dereceli ateşte soğanın rengi değişene kadar kavurun.

Mantarları ilave edip suyunu bırakana kadar pişirin.

Tavuk, tuz ve kekiği tencereye ekleyip iyice karıştırın.

Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte, tavuk suyunu bırakıp çekene kadar pişirin.

Servis için gerekli malzemeleri doğrayın.

Lavaş ekmekleri tavada ısıtın.

Her bir lavaşın ortasına tavuklu, mantarlı harç koyun.

Üzerine domates, lahana, turşu, mısır, serpin.

Dürüm şeklinde sarıp sıcak servis yapın.



Afiyet olsun.

Cevizli Köfte Tarifi

Davet sofralarınızı lezzetlendiricek cevizli köfte tarifi ! Patates püresi, pirinç pilavı ya da bulgur pilavıyla birlikte ikram edebilirsiniz.






Cevizli Köfte
Cevizli Köfte

Malzemeler:               



Köfte Hamuru için:



250 gram kıyma

1 adet küçük boy kuru soğan (küp doğranmış)

1 yemek kaşığı salça

3 dilim bayat ekmek

1 adet yumurta

1 yemek kaşığı doğranmış maydanoz

1 tatlı kaşığı zeytinyağı

2 yemek kaşığı iri çekilmiş ceviz içi

1 tatlı kaşığı tuz



Sosu için:



2 adet domates

1 yemek kaşığı salça

1 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı kuru nane

Yarım çay bardağı su



Hazırlanışı:



Ekmekleri su dolu kâsenin içine koyup 1-2 dakika bekletip ekmekleri alın ve suyunu iyice sıkın.

Derin bir kaba; kıyma, salça, ekmek, yumurta, ceviz içi, maydanoz, zeytinyağı ve tuzu alın.

Tüm malzemeler iyice birbirine karışana kadar yoğurun.

Köfte hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avcunuzun içinde yuvarlak şekil verin.

Tüm köfte hamuru bitene kadar işlemi tekrarlayın ve köfteleri düz bir tabağa dizin.

Köfteleri buzdolabında 15 dakika kadar bekletin.

Köftenin sosunu hazırlamak için gerekli malzemeleri mutfak robotuna alın.

Yüksek devirde yaklaşık 4 dakika, pürüzsüz kıvama gelene kadar çekin.

Sosu tavaya alıp orta dereceli ateşte kıvamı koyulaşana kadar pişirin.

Köfteleri dolaptan çıkarıp hafif yağlanmış kızgın tavada önlü arkalı kızartın.

Servis tabağına alıp üzerine domatesli sosu döküp sıcak servis yapın.



Afiyet olsun.

Kıymalı Lazanya Tarifi

Akşam yemekleriniz nefis bir önerimiz var: kıymalı lazanya! Çocuklarınızın çok seveceği lazanyayı; dilerseniz ıspanaklı ya da peynirli harçla hazırlayabilirsiniz.






Kıymalı Lazanya
Kıymalı Lazanya

Malzemeler:        



9 yaprak lazanya

Yarım kilo kıyma

1 kâse rendelenmiş kaşar peyniri

3 adet domates

1 adet soğan

1 yemek kaşığı domates salçası

2 adet havuç

1 diş sarımsak

4 yemek kaşığı zeytinyağı

2 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı kimyon

1 çay bardağı su



Beşamel Sos İçin:



4 su bardağı süt

3 yemek kaşığı tereyağı (ev yapımı)

2 yemek kaşığı tepeleme un

1 çay kaşığı tuz



Hazırlanışı:



Soğan, havuç ve sarımsağın kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın.

Orta boy tavaya zeytinyağını alıp kızdırın, soğan ve sarımsağı ekleyip kavurun.

Tavaya; kıymayı ilave edip 10 dakika kavurun ve domates salçasını ekleyip kavurmaya devam edin.

Küp doğanmış havucu, tavaya ilave edip yumuşayana kadar pişirin.

Domateslerin kabuklarını soyup rendeleyin ve tavaya ilave edin.

Baharatları, tavaya ekleyip domates suyunu çekene kadar pişirdikten sonra ocaktan alın.

Beşamel sos için, tereyağını eritin ve unu ekleyip sararıncaya kadar kavurun.

Karıştırmaya devam ederek sütü azar azar ekleyin.

Tuzu ilave edip koyulaşıncaya kadar pişirin.

Fırın kabının tabanına az miktarda beşamel sos yayın.

Üzerine yan yana üç lazanya dizin ve beşamel sosun üçte birini yayın.

Üzerine kıymalı harcın yarısını yayıp kaşar peynirinden bir miktar serpiştirip üzerine lazanya dizin.

Lazanya, beşamel sos, kıymalı harç işlemini tekrarlayın.

En üste beşamel sos döküp kaşar peyniri serpiştirdikten sonra 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

Fırından çıkartıp 5 dakika dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis yapın.



Afiyet olsun.

Kuzu Şiş Tarifi

Kalabalık arkadaş toplantılarınızda lezzetli ikramlar sunmak istiyorsanız; ev yapımı kuzu şiş tarifini mutlaka denemelisiniz. Üstelik hazırlanışı da çok kolay!






Kuzu Şiş
Kuzu Şiş

Malzemeler:          



1 kilo kuzu kuşbaşı et

3 adet domates

4 adet çarliston biber

1 adet limonun suyu

2 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı ılık su

Damak tadınıza göre tuz



Hazırlanışı:



Derin bir kapta; limon suyu, salça ve ılık suyu iyice karıştırın.

Kuzu etlerini kabın içine koyup 15 dakika bekletin.

Domateslerin kabuklarını soyun.

Domates ve biberleri iri parçalar halinde doğrayın.

Şişlere; sırasıyla kuzu eti, domates, kuzu eti, biber olmak üzere geçirin.

Dumansız ızgara ya da mangalda her iki tarafını da pişirin.

Servis tabağına alıp sıcakken tuzunu serpin.



Afiyet olsun.

Köfteli Sarma Tarifi

Akşam yemekleriniz için doyurucu köfteli sarmayı hazırlayabilirsiniz. Krep, köfte, domates sosu ve kaşar peyniri ile harika bir lezzet!






Köfteli Sarma
Köfteli Sarma

Malzemeler:  



Krep Hamuru için:



1 su bardağı un

1 su bardağı süt

1 adet yumurta

1 yemek kaşığı sıvı yağ

1 çay kaşığı tuz



Köfte Harcı için:



250 gram köftelik kıyma

1 adet orta boy kuru soğan

1 adet orta boy domates

2 dilim bayat ekmek

1 tatlı kaşığı ince doğranmış maydanoz

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1 adet yumurta



Domates Sosu için:



4 adet orta boy domates

1 diş sarımsak

1 yemek kaşığı sıvı yağ

Tuz, karabiber



Üzeri için:



1 kase rendelenmiş kaşar peyniri



Hazırlanışı:



Köfte harcını hazırlamak için; soğanın kabuklarını soyup rendeleyin.

Bayat ekmekleri ılık suda 2 dakika bekletip, suyunu sıkarak alın.

Köfte harcı için gerekli malzemeleri yoğurma kabına alın.

Tüm malzemeler iyice özleşene kadar yoğurun.

Köfte harcından elma büyüklüğünde parçalar koparın.

Avucunuzun içinde yuvarlayıp yassı ve uzun şekil verin.

Köfteleri düz bir tabağa dizip buzdolabına kaldırın.

Köfteleri 15 dakika beklettikten sonra yağsız tavada önlü arkalı pişirin.

Krep hamurunu hazırlamak için tüm malzemeleri derin bir kapta karıştırın.

Tavaya sıvı yağ alıp kızdırın.

Krep hamurundan bir kepçe alıp tavaya dökün ve önlü arkalı pişirin.

Krep hamuru bitene kadar işlemi tekrar edin.

Domates sosunu hazırlamak için; domates ve sarımsağı rendeleyin.

Küçük bir sos tavasına alıp sıvı yağ, tuz, karabiber ilave edin.

Kıvamı koyulaşana kadar orta dereceli ateşte pişirin.

Her bir krebin ortasına bir köfte koyup rulo şeklinde sarın.

Köfteli sarmaları orta derinlikte fırın tepsisine yerleştirin.

Üzerine domates sosunu dökün.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10 dakika pişirin.

Köfteli sarmaları domates sosuyla beraber servis tabağına alın.

Üzerine kaşar peyniri serpip servis yapın.



Afiyet olsun.

Çıtır Tavuk Kızartması




Çıtır Tavuk Kızartması
Çıtır Tavuk Kızartması

Malzemeler:          



5 parça tavuk but

1 adet yumurta

1,5 su bardağı mısır gevreği

Damak tadınıza göre tuz, karabiber

Kızartmak için 1 su bardağı sıvı yağ



Hazırlanışı:



Tavuk butlarını temizleyip yıkadıktan sonra kurulayın.

Yayvan bir kaba yumurtayı kırıp karıştırın.

Düz bir tabağa mısır gevreğini alın.

Kızartma tenceresine yağı alıp kızdırın.

Tavuk butlarını önce yumurtaya sonra mısır gevreğine bulayın.

Kızgın yağda önlü arkalı kızartın.

Fazla yağını çekmesi için kızaran tavukları havlu kâğıt üzerine alın.

Ketçap, hardal ve patates kızartmasıyla servis yapabilirsiniz.



Afiyet olsun.

Izgara Karides Tarifi

Vitamin, mineral ve protein açısından zengin karides; diyet menülerinde tercih edilebilecek kadar düşük kalorilidir. Izgara karides tarifini hem salataların yanında hem kalabalık arkadaş toplantılarında ikram edebilirsiniz.






Izgara Karides
Izgara Karides

Malzemeler:      



Yarım kilo karides

2 diş sarımsak

2 yemek kaşığı zeytinyağı

Damak tadınıza göre tuz

Servis için limon suyu



Hazırlanışı:



Sarımsakların kabuğunu soyup rendeleyin.

Karidesleri bol suyla yıkayıp fazla suyunu süzdürün.

Derin bir kabın içerisinde; sarımsak, zeytinyağı, tuz ve karidesi karıştırın.

Karideslerin, sosu çekmesi için 15 dakika buzdolabında bekletin.

Mangalda ya da dumansız ızgarada önlü arkalı pişirin.

Limon suyuyla birlikte sıcak olarak servis yapın.



Afiyet olsun.

Kuzu Külbastı Tarifi

Döküm ya da yağsız tavada, dumansız ızgara ya da mangalda pişirip ikram edebileceğiniz kuzu külbastı tarifi; yüksek oranda protein içeriyor.






Kuzu Külbastı
Kuzu Külbastı

Malzemeler:           



500 gram kuzu külbastı

2 diş sarımsak

2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

1 adet kuru soğan

Damak tadınıza göre tuz



Hazırlanışı:



Soğan ve sarımsakların kabuğunu soyup rendeleyin.

Külbastı etlerini; rendelenmiş soğan, sarımsak ve zeytinyağıyla harmanlayın.

Buzdolabında 30 dakika bekletip etin sosu çekmesini sağlayın.

Pişirmeden 5 dakika önce dolaptan çıkarıp oda sıcaklığına gelene kadar bekletin.

Izgara ya da tavada; orta ateşte etlerin her iki tarafını da pişirin.

Közlenmiş domates ve biberle servis yapabilirsiniz.



Afiyet olsun.

Köfteli Bezelye Tarifi

Çocuklarınıza, sebze yemeği yedirirken zorlanıyor musunuz? O halde köfteli bezelye tarifi tam size göre! İçinde hem et hem vitamin dolu sebzelerle sağlıklı besleneceksiniz.






Köfteli Bezelye
Köfteli Bezelye

Malzemeler:       



250 gram kıyma

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

Yarım kilo bezelye

Yarım kilo patates

2 yemek kaşığı salça

1 adet kuru soğan

2 yemek kaşığı sıvı yağ

5 su bardağı su



Hazırlanışı:



Soğanın kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın.

Orta boy tencereye sıvı yağı alıp kızdırın.

Üzerine soğanları ekleyip rengi değişene kadar kavurun.

Salçayı ilave edip kokusu çıkana kadar kavurun.

5 su bardağı suyu tencereye ekleyip kaynamaya bırakın.

Patateslerin kabuklarını soyup orta büyüklükte doğrayın.

Tencereye ilave edip pişmeye bırakın.

Köfteleri hazırlamak için kıyma, tuz ve karabiberi karıştırıp yoğurun.

Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlak şekil verin.

Tavaya az miktarda yağ alıp kızdırın ve köfteleri önlü arkalı pişirin.

Yemek tenceresine bezelyeleri ilave edip yumuşayana kadar pişirin.

Bezelyeler yumuşadığında köfteleri ilave edip iki taşım kaynatın.

Sıcak servis yapın.



Afiyet olsun.

Biberiyeli Tavuk But

Mevsimindeyken doğanın sunduğu mucize bitkilerle yemekler hazırlamalı, hem kendinize hem sevdiklerinize sağlık sunmalısınız. Lezzetli ve sağlık önerilerimizden biri ise biberiyeli tavuk but!






Biberiyeli Tavuk But
Biberiyeli Tavuk But

Malzemeler:             



4 adet tavuk but

4 dal taze biberiye

2 yemek kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1 yemek kaşığı sıvı yağ

Yarım limonun suyu

Fırın poşeti



Hazırlanışı:



Yayvan bir kabın içerisinde; limon suyu, domates salçası, tuz, karabiber ve sıvı yağı karıştırın.

Tavuk butlarını karışıma bulayıp fırın poşetine dizin.

Biberiyeleri yıkayıp fırın poşetine ilave edip poşetin ağzını bağlayın.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 50 dakika pişirin.



Afiyet olsun.


Sebzeli Dil Balığı

Fosfor ve protein kaynağı olan dil balığı; kılçıksızdır ve hem pişirmesi hem yemesi çok keyiflidir.

Fosforun açığa çıkması için balık yedikten sonra tatlı özellikle helva yemeyi unutmayın.






Sebzeli Dil Balığı
Sebzeli Dil Balığı

Malzemeler:     



4 adet dil balığı fileto

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet sarı dolmalık biber

1 adet yeşil dolmalık biber

1 adet tatlı kırmızı biber

1 adet limonun suyu

Damak tadınıza göre tuz, karabiber

Yarım su bardağı su



Hazırlanışı:



Biberleri yıkayıp jülyen şekilde doğrayın.

Tavaya zeytinyağını alıp kızdırın ve biberleri ekleyin.

Biberleri hafif pişene kadar soteleyin.

Limon suyu, tuz, karabiber ve yarım su bardağı suyu karıştırın.

Fırın tepsisini yağlayıp dil balıklarını yan yana dizin.

Üzerine kavrulmuş biberler ve limon suyu karışımlı suyu ekleyin.

Tepsinin üzerini alüminyum folyo ile kapatın.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika pişirin.



Afiyet olsun.

Kuru Köfte Tarifi




Kuru Köfte
Kuru Köfte

Malzemeler:           



750 gram yağlı kıyma

1 adet orta boy kuru soğan (rendelenmiş)

3 yemek kaşığı galeta unu

1 çay kaşığı şeker

1.5 tatlı kaşığı tuz

3 yemek kaşığı zeytinyağı

Yarım demet ince kıyılmış maydanoz

2 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı kimyon

1 tatlı kaşığı kekik



Hazırlanışı:



Tüm malzemeleri derin bir kaba alıp iyice yoğurun.

Köfte hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.

Yuvarlak şekil verip büyük bir tabağa dizin.

Köfteleri, buzdolabında en az iki saat bekletin.

Tavaya az miktarda yağ alıp kızdırın.

Köfteleri orta ateşte önlü arkalı pişirin.



Afiyet olsun.

Fırında Patlıcan Kızartması

Patlıcan kızartmasını çok seviyor ancak bol yağda kızartıldığı için uzak mı duruyorsunuz? Size pratik ve yağı düşük bir önerimiz var: fırında patlıcan kızartması!






Fırında Patlıcan Kızartması
Fırında Patlıcan Kızartması

Malzemeler:       



3 adet bostan patlıcan

Yarım çay bardağı sıvı yağ

1 tatlı kaşığı tuz



Üzeri için:



2 yemek kaşığı ince doğranmış maydanoz

2 diş küp doğranmış sarımsak



Hazırlanışı:



Patlıcanları bol suyla yıkayıp süzdükten sonra halka şeklinde doğrayın.

Patlıcanları derin bir kaba alıp sıvı yağ ve tuzla harmanlayın.

Fırın tepsisine patlıcanları dizip 180 derece fırında 30 dakika pişirin.

Pişen patlıcanları servis tabağına alıp maydanoz ve sarımsak serperek servis yapın.



Afiyet olsun.

Peynirli Kereviz Püresi




Peynirli Kereviz Püresi
Peynirli Kereviz Püresi

Malzemeler:               



1 adet büyük boy kereviz

2 kalın dilim kaşar peyniri

1 yemek kaşığı tereyağı

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı tuz



Hazırlanışı:



Kerevizin kabuğunu soyup orta büyüklükte doğrayın.

Tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su ekleyin.

Orta dereceli ateşte, kerevizler yumuşayana kadar haşlayın.

Haşlanan kerevizleri süzüp mutfak robotuna aktarın.

Kaşar peyniri küçük küçük doğrayıp robota alın.

Tereyağı, karabiber ve tuzu kerevize ilave edin.

Pürüzsüz kıvam elde edinceye kadar çekin.

Kâselere pay edip sıcak ya da soğuk olarak servis yapın.



Afiyet olsun.

Sebze Püresi



Malzemeler:           



Nohut Püresi için:



1 su bardağı nohut

1 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı zeytinyağı

2 yemek kaşığı krema

Damak tadınıza göre tuz, karabiber



Ispanak Püresi için:



Yarım kilo ıspanak

1 adet küçük boy soğan

1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Damak tadınıza göre tuz



Ara Katları için:



3 adet orta boy domates

250 gram hellim peyniri

3 yemek kaşığı tereyağı



Hazırlanışı:



Nohut püresini hazırlamak için 1 gece önceden suda bekletilmiş nohutları haşlayıp süzün.

Haşlanan nohutları mutfak robotuna alıp püre haline gelene kadar çekin.

Tavaya nohut püresini alıp; krema, sarımsak, zeytinyağı, tuz ve karabiberle 5 dakika kavurun.

Ispanak püresini hazırlamak için ıspanakları bol suyla yıkayıp süzün.

Orta kalınlıkta doğrayın.

Soğanın kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın.

Tavaya zeytinyağını alıp kızdırın, üzerine soğanı ekleyip rengi değişinceye kadar kavurun.

Ispanakları ilave edip suyunu çekene kadar pişirin.

Tuzunu ilave edip karıştırın ve ocaktan indirin.

Domatesleri ve hellim peynirini orta kalınlıkta dilimleyin.

Tavaya tereyağını alıp kızdırın.

Önce peynirleri sonra domatesleri tereyağında önlü arkalı kızartın.

Servis tabağına sırasıyla; nohut püresi, domates, peynir, ıspanak püresini alın.

Şeklini sabitlemek için birkaç yerden kürdan batırın.

Servis yapmadan önce kürdanları çıkarın.

İsterseniz sıcak isterseniz soğuk olarak servis yapabilirsiniz.



Afiyet olsun.

Portakal Sulu Kereviz

Mevsimin en sağlıklı ve lezzetli sebzelerinden biri olan kerevizi portakal suyuyla pişirmeyi denemiş miydiniz? Hem sıcak hem soğuk ikram edebileceğiniz kereviz tarifi






Portakal Sulu Kereviz
Portakal Sulu Kereviz

Malzemeler:                



1 kilo kereviz

2 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu

1 su bardağı su

3 adet havuç

2 adet kesme şeker

1 adet limonun suyu

1 çay bardağı zeytinyağı

Damak tadınıza göre tuz

1 yemek kaşığı ince doğranmış dereotu



Hazırlanışı:



Kerevizlerin kabuğunu soyup küp şeklinde doğrayın.

Derin bir kabı suyla doldurup içine limon suyunu ekleyin.

Kerevizleri limonlu suda 15 dakika bekletin.

Havuçların kabuğunu soyup halka şeklinde doğrayın.

Orta boy tencereye zeytin yağını alıp kızdırın.

Üzerine havuçları ekleyip 5 dakika kavurun.

Kerevizleri ilave edip 5 dakika daha kavurun.

Portakal suyu, su, kesme şeker ve tuzu tencereye ekleyin.

Hafifçe karıştırın.

Orta dereceli ateşte yaklaşık yarım saat pişirin.

Servis yapmadan önce üzerine dereotu serpin.



Afiyet olsun.

Ev Yapımı Patates Cipsi




Ev Yapımı Patates Cipsi
Ev Yapımı Patates Cipsi

Malzemeler:        



2 adet orta boy kızartmalık patates

3 su bardağı sıvı yağ

Su

Tuz



Hazırlanışı:



Patateslerin kabuğunu soyup bol suyla yıkayın.

Salatalık, kabak gibi sebzeleri soymak için kullandığınız araç yardımıyla patatesleri incecik dilimleyin.

Derin bir kabı suyla doldurup tuz ekleyip karıştırın.

Dilimlediğiniz patatesleri tuzlu suyun içinde 10 dakika bekletin.

Sürenin sonunda iyice süzün.

Sıvıyağı kızartma tenceresine alıp iyice kızdırın.

Patatesleri tencereye ekleyip 2 dakika kızartın.

Kızaran patatesleri havlu kağıt serilmiş tabağa alın.

Yağını süzdürdükten sonra servis yapın.



Afiyet olsun.



Püf Noktaları:



Soyacak; patatesleri incecik doğramak için pratik bir araçtır.

Kızartma yağını iyice kızdırmazsanız patatesler yumuşar ve yağ tutar.

Tuzlu suda bekleyen patateslerin rengi kararmaz.

İçinde süzgeci olan kızartma tencereleri yağı almadan kızaran patatesleri kolayca çıkarmanızı sağlar.

Fırında Patates Musakka

Akşam yemeğiniz için doyurucu ve besleyici fırında patates musakka tarifi ! Yanında yoğurt ya da cacıkla sunabilirsiniz.






Fırında Patates Musakka
Fırında Patates Musakka

Malzemeler:           



Yarım kilo patates

200 gram kıyma

2 yemek kaşığı salça

1 adet soğan

1 çay bardağı sıvı yağ

1 su bardağı sıcak su

Damak tadınıza göre tuz, karabiber, kekik



Beşamel Sos için:



2 su bardağı süt

1 yemek kaşığı margarin

2 yemek kaşığı un



Üzeri için:



1 kâse kaşar peyniri rendesi



Hazırlanışı:



Patates ve soğanın kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın.

Orta boy tencereye sıvıyağ alıp kızdırın.

Soğanları tencereye ilave edip rengi değişene kadar kavurun.

Salça ve kıymayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.

Doğranmış patatesleri tencereye ilave edip 1-2 dakika karıştırarak kavurun.

1 su bardağı suyu tencereye ekleyip patatesler hafifçe yumuşayana kadar pişirin.

Damak tadınıza kadar tuz, karabiber, kekik ilave edip karıştırın.

Tencereyi ocaktan indirip ılınması için bekletin.

Beşamel sosunu hazırlamak için küçük bir tencereye gerekli malzemeleri alın.

Kıvamı koyulaşana kadar karıştırarak pişirin.

Patatesi ısıya dayanıklı derin bir tepsiye alın.

Üzerine beşamel sosu dökün.

Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişirin.

Tepsiyi fırından çıkarıp üzerini kaşar peyniriyle kaplayın.

Tekrar fırına verip 10 dakika pişirin.

Kaşar peynir eridiğinde musakkayı fırından çıkarın.

Dilimleyerek servis yapın.



Afiyet olsun.