19 Eylül 2012 Çarşamba

Bach dinlemek acılara iyi geliyor



Amerikalı uzmanlar tarafından, 88 erkek hasta üzerinde biyopsi sırasında yapılan bir deneye göre, barok müziğin ustası Sebastian Bach'ın ezgileri, hastaların dikkatini dağıttı. Bu nedenle hastalar acılarını daha az hissetti.    





Barok müziğin ustası Johann Sebastian Bach'ın müziği sadece usta kulaklar için değil.Uzmanlara göre Bach'ın müzikleri sevilsin sevilmesin herkes için çok önemli çünkü müziği 'acılara çare' oluyor. Araştırmayı yapan Amerikalı uzmanlar müzikolog değil, birer tıp araştırmacısı.

Araştırma, 88 erkek denek üzerinde, prostat biyopsisi sırasında yapıldı. Denekler 3 gruba ayrıldı. Bir grup bach dinledi, diğer gruba dış sesleri engelleyen kulaklıklar verildi. 3'üncü gruba o kulaklık da takılmadı.



Müzik dinletilmeyen iki grubun, operasyon sonrası diyastolik kan basıncı yüksek kaldı. Bach dinleyen gruptaysa herhangi bir artış tespit edilmedi.



Uzmanlara göre, müzik hastanın dikkatini dağıttığı için acı duygusu azalıyor. Müzik dinleyen hastalar da, biyopsi sırasında acılarını daha az hissettiklerini söyleyerek uzmanları doğruluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder