16 Ağustos 2012 Perşembe

Ağız sağlığınız için en iyi öneri: Misvak




Misvak
Misvak

Diş macunları bazik olduğundan ağız içi dengeyi bozar. Misvakta ise yüksek konsantrasyonlarda asit veya bazik tabiatta maddeler yoktur.     



Diş macunları ileri derecede bazik olduğundan ağız içi dengeyi bozar. Ancak bu doğal fırçanın (misvak) aktif kısmı haftada bir değiştirilerek yeni bir fırça kullanma avantajını sağlar. Misvakta ise yüksek konsantrasyonlarda asit veya bazik tabiatta maddeler yoktur. Antiseptik (Mikrop kırıcı) özelliği vardır.



Ege Üniversitesinde yapılan bir araştırmada liflerinde baklava dilimi şeklinde anizotrop basit prizmatik bitki kristallerinin olduğu anlaşılmıştır. Bunun ise mekanik temizliğe tesiri büyüktür.



Her şeyden önce iyi bir antiseptiktir.

Ağız kokusunu giderir.

Ağzı tatlandırır.

Diş çürümelerini önler.

Diş etlerini güçlendirir, ağızda kireçlenmeyi ve dişeti çekilmelerini önler.

Kokusu tükrük salgısını artırdığından dişetlerinin kurumasını önler.

Sürekli kullanımda diş eti kanamalarını bitirir.

Balgamı bertaraf eder.

Ağız kuruluğunu önleyerek akıcı konuşmayı sağlar.

Hazmı kolaylaştırır.


misvağın faydaları

Misvak yağı eklem ağrılarına karşı faydalıdır.        

Misvak tohumu mide kuvvetlendiricidir.

Sürekli kullanımda hem sesi hem de cildi güzelleştirme özelliği vardır.

Misvak dişlere olduğu kadar ihtiva ettiği kimyevi maddeler dolayısıyla gözler için de faydalı bir ağaçtır.

Toz haline getirilmiş köklerinden macun yapılır. Kökleri kaynatılıp içilirse gonoreyi (bel soğukluğunu) önler. Dalak bölgesi ağrıları için çorba kıvamında içmek gerekir.

Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) uykudan ve namazdan önce muhakkak misvak kullanmış ve bunu ümmetine de tavsiye etmiştir.



Misvak yapılan ağaçların en sağlıklısı “Erak” ağacı vb.’dir. Bilinmeyen bir ağaçtan misvak yapmamak gerekir. Zîrâ bazen zehirle­yici olabilir. Misvak kullanmakta kararlı ve ısrarlı olmak gerekir.

Kullanılan misvakların en iyisi gül suyuyla ıslatılanıdır. En faydalı olanlarından biri de badem kökleridir.



Nasıl Kullanılmalıdır?



Bir karış uzunluğundaki misvağın bir ucunu ilk kullanımdan önce yumuşaması için suda bekletin. Yumuşattığınız ucun alttan 2-3 santimlik kısmının dışındaki sert tabakayı bıçakla kazıyın. İç kısımdaki lifler yumuşamaya başlamış olacak. Yumuşamadıysa dişleriniz arasında ezerek yumuşatın. Lif lif ayrılmış bir fırçanız olacak.Her kullanımdan önce misvağı hafifçe dişinizle ezerek yumuşatın. Suya sokmadan, dişlerinize sürterek kullanın. İçinden gelen öz hem dişlerinizi beyazlatacak, hem de ağız kokusunu önleyecek.

Kullandıktan sonra yıkayıp ucu yukarıda kalacak şekilde dik olarak saklayın. Kullandığınız uç kısımdaki lifler “doğal olarak” eskiyip koptukça bu kısmı tamamen kesin. Kalem açar gibi aşağından 2-3 santimlik kısmı dıştan kazıyın. Liflerini ağzınızla çiğneyin, yepyeni bir fırçanız olsun.

Misvağın uzunluğu bir karış, kalınlığı bir parmak kadar olmalı. Misvağı tutuş şeklimiz ise sağ elimizin baş ve küçük parmağımız misvağın altında diğer üç parmağımız üzerinde olacak şekilde olmalıdır. Misvağı kullanırken fazla baskı yapmadan enine doğru kullanmalıdır.Misvak bulamadığımız zaman suni diş fırçalarının yumuşak olanlarını tercih ediniz. Zira sert fırçaların dişlerimiz ve diş etlerini tahriş ettiği otoritelerce defalarca tekrarlanmaktadır. Macun kullanımı ise en fazla nohut büyüklüğünde olmalıdır. Çünkü diş macunları ileri derecede bazik olduğundan ağız içi dengeyi bozar.




misvak nasıl kullanılır



Ağız kokusuna bitkisel çözümler


Ağız kokusu devamlı bir hâl almışsa bunun nedeni genellikle diş ve ağız bakımına itina göstermemek, fazla hayvansal gıda yemek, sinüzit, solunum yolu hastalıkları ve ateştir.

Bunun yanı sıra mideniz yeterince asit salgılamıyorsa veya çok proteinli yemeklerden sonra hemen meyve yerseniz, yediğiniz meyveler midenizde mayalanabilir ve meydana gelen gazlar nefes ve dolayısıyla ağız kokusuna sebep olabilir.



Çantanızda kuru karanfil olsun


Her şeyden önce ilke olarak bolca yeşil yapraklı sebzelerden düzenli olarak yemeniz gerektiğini unutmamalısınız. Hazımsızlık veya mide gazından yakınmalarınız varsa mideniz yeterince asit üretmiyor demektir. Sindirim sisteminizi normal düzeninde çalıştırmak için et, balık veya yumurtalı yemeklere sirke koyun. Elma sirkesinde normal mide asidi kuvvetinde asetik asit bulunuyor. Yarım litre ılık suya elma sirkesinden iki çay kaşığı koyup karıştırın. Her gün bu karışımla gargara yapmak her durumda olmasa bile çoğu durumda ağız kokusunun giderilmesine yardımcı olur.

Ağız kokusundan şikâyetçiyseniz yanınızda küçük bir kutu içinde kakule veya kuru karanfil taşıyın ve sakız çiğner gibi bunları çiğneyin.

Her gün düzenli olarak ekinezya çayı ile ağzınızı çalkalamak ağız kokusu yapan diş eti enfeksiyonlarının tedavisinde faydalıdır. Bunun için iki çay kaşığı ekinezya kökünü bir çay bardağı suya koyun. Ağzını kapatarak on dakika kadar ağır ateşte kaynatın ve soğuduktan sonra kullanabilirsiniz.

Eğer sarımsak yediyseniz ve kokudan rahatsız olacağınız bir ortamda bulunacaksanız şunu unutmamalısınız; sarımsaktaki kimyasal maddeler sindirim esnasında kana karışır ve sonra nefesle dışarı çıkar. Bunu önlemek için sarımsak yedikten sonra duş alın, ardından bir bardak suya koyacağınız üç damla nane yağı ile gargara yapın ve maydanoz yaprağı ile karanfil çiğneyin.



Diş eti çekilmesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder