3 Ağustos 2012 Cuma

Yumurta'nın faydaları



Ne kadar araştırma yapsam karşıma hep yumurta çıkar. Şimdi herkes yumurtanın faydalarını biliyor mu? Gözde katarakt olmasını önleyen lutein ve zeaxanthin yumurtanın içinde bulunuyor. Araştırmalar her gün yumurta yiyen insanlarda katarakt olma riskinin çok düşük olduğunu görmüşler.  



Harvard Üniversitesinin sağlık araştırmacıları yumurta yiyen insanlarda kan pıhtılaşması, kalp krizi ve felç gibi rahatsızlıklardan koruduğunu gözlemlemiş.



Yumurta kolin (choline) açısından zengin bir gıda. Bir yumurta sarısı 300 mikrogram kolin içerir. Kolin çok değerli bir besin, beynin, sinir sisteminin ve kardiyovasküler(Kalbe ve kan damarlarına ait olan, her ikisini de ilgilendiren) düzgün çalışmasını sağlıyor.



Yumurta D Vitamini alınacak tek besin kaynaklarından biri.



Haftada 6 Yumurta yiyen bayanlarda meme kanserine yakalanma riski % 44 oranında düşük.



İçinde barındırdığı kükürt ve B12 vitamini sayesinde tırnakların sağlıklı olmasını ve saçların hızlı büyümesini sağlıyor.



http://www.healthdiaries.com/eatthis/10-health-benefits-of-eggs.html



Şimdide Türkçe bir siteden alıntı:



http://www.bilimvesaglik.com/bilimsel/yumurtanin-faydalari.html



Yumurta, anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besindir. Yeni bir yaşamın özü olduğu düşünülecek olursa, besleyici değerinin yüksek olması hiç de şaşırtıcı değildir.



PROTEİN DEĞERİ



Yumurta tüm besinler içerisinde en kaliteli proteini içermektedir. Çünkü yumurta proteinin de insan vücudunda sentezlenemeyen ve kesinlikle besinler ile dışarıdan alınması gerekli olan "elzem amino asitleri" bulunmaktadır. Sindirilebilirliği yüksektir, tamamına yakını vücut tarafından kullanılmakta ve vücut proteinlerine dönüşebilmektedir.



Uzmanlar; yeterli ve dengeli beslenmede, hızlı bir büyüme ve gelişme döneminde olan çocukların, protein tüketimlerinin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması önermektedirler. Bu nedenle çocuk beslenmesinde protein kaynağı olan yumurtaya gereken önem mutlaka verilmelidir.



VİTAMİN DEĞERİ



Yumurta başlıca A, D, E ve B grubu vitaminleri olmak üzere diğer vitaminleri de önemli oranda içermektedir. Yumurta sarısındaki A vitamini gözün iyi görmesini sağlar, kemik gelişimi ve sağlıklı dişler için de gereklidir. Vücut hücrelerinin gelişmesine yardım eder. Solunum ve sindirim sisteminin sağlıklı olmasını ve enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlar.



D vitamini, insan vücudunda kalsiyumun kullanılmasına yardımcı olur. Yumurta sarısı, D vitamini sağlayan birkaç besinden biridir ve güneş ışınlarından da yeterince faydalanıldığı takdirde yumurta özellikle çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı kemik bozukluğu oluşmasını engeller.



Yumurta E vitamini yönünden de oldukça zengindir. E vitamini oksidasyonu önleyici etkisinden dolayı, vücudumuzu zararlı maddelere karşı korur.



B grubu vitaminleri bazı besin öğelerinin vücutta enerjiye çevrilmesi için gereklidir. Yumurta özellikle B2 vitamini açısından çok zengindir. Bu vitamin deri ve göz sağlığı için de gereklidir.



Ayrıca yumurta da bulunan kolin, beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynamaktadır.



MİNERAL DEĞERİ



Yumurta, demir ve çinko gibi sağlığımız için çok önemli olan mineralleri de içermektedir. Demir, kan yapımı için gereklidir. Demir yetersiz alındığında anemi (kansızlık) oluşur. Ayrıca demirin büyüme, gelişme ve hastalıklardan koruma rolü vardır. Yetersizliğinde çocukların öğrenme yeteneği ve okul başarısı azalır.



Yumurtada C vitamini bulunmamasına rağmen C vitamini açısından zengin bir besinle tüketilirse yapısındaki demirin emilimini artırmış olursunuz.



Yumurtadaki çinko minerali özellikle büyüme-gelişme ve bağışıklık sisteminde rolü olduğu için çok önemlidir.



YUMURTANIN YAĞ İÇERİĞİ



Yumurtanın yağ içeriği düşüktür. Büyük bir yumurtada 4.5 gram civarında yağ bulunur. Bunun 1.5 gramı doymuş yağ asitleri, kalan kısmı ise, doymamış yağ asitleridir.



YUMURTA KOLESTEROLÜ ARTTIRIR MI?



Bir adet yumurtanın beyazında, kolesterol ve yağ yoktur ancak sarısında 213 mg kolesterol bulunur. Besinlerdeki yüksek kolesterolün, kan kolesterolünde direkt artışa neden olduğu düşünülmüş ve bu nedenle yumurta tüm diyetlerden uzak tutulmuş ve az tüketilmiştir.



Gerçekte kan kolesterolünün büyük bir kısmı vücut tarafından yapılır. Kolesterol; insanlar ve tüm hayvanlarda vücutta sentezlenen yağ benzeri bir maddedir. Sinir liflerinin yalıtımı, hücre duvarının bütünlüğünün sağlanması, D vitamini sentezi, çeşitli hormonların ve sindirim salgılarının oluşumu için gereklidir.



Yapılan bilimsel çalışmalar ile kan kolesterol seviyesinin düzenlenmesinde; beslenme şeklinin, genetik özelliklerin ve yaşam biçiminin önemli olduğu ortaya çıkmıştır.



Eğer kolesterol metabolizması bozukluğunuz yoksa, yeterli ve dengeli olarak tüm besin gruplarını tüketiyorsanız, vücudunuz ideal ağırlığında ise, fiziksel olarak aktifseniz ve sigara kullanmıyorsanız, yumurtanın yüksek kolesterol içeriğinden dolayı endişe duyulmasına gerek yoktur.



Kalp sağlığı için yumurtayı doğru tüketin!



Yumurta alerjisine yumurtalı tedavi



Yanık ve Yumurta



Yumurtalı domates : Yumurta Yuvası

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder