16 Ağustos 2012 Perşembe

Diş eti çekilmesi

Diş‘ler düzgün bir şekilde temizlenmediği zaman, yüzeyde ve diş aralarında biriken yiyecek artıkları bakteri üretirler. Bakteri plağı denilen bu birikintiler, diş çürükleri ve diş eti iltihaplarının baş sorumlusu olup, zamanla tükürüğün çökelmesi sonucu diş taşlarını oluştururlar.


diş eti çekilmesi

Bu oluşan diş taşları dişin altındaki kemikte kendisine yer oluşturur ve sonuç olarak diş eti çekilmesi meydana gelir.        



Diş etlerinin çekilmesine neden olan diğer önemli faktörler :



* Hatalı Diş Fırçalama : Dişetlerinin fırçalama ile diş köküne doğru itilmesi ya da fazla baskıyla fırçalanması ve diş eti kanaması

* Diş Sıkmak : Diş ve diş eti arasındaki kuvvetin azalmasına neden olarak, dişeti veya dişleri destekleyen dokunun yıkımına sebep olurlar. Diş etlerindeki çekilmenin bir sebebi de diş sıkmaktır. Mutlaka gece plağı takılarak bu sıkmanın durdurulması gerekir.

* Kötü Yapılmış Köprü ve Dolgular : Dişetine basan ve taşkın yapılmış dolgu, kuron ve köprüler dişetlerinde problem oluşturur.

* Genetik Faktörler : Ağız hijyeni iyi olsa bile bazı genetik faktörlerden dolayı da dişeti çekilmesi görülebilir.

* Hormonal Değişimler : Hamilelik, puberte, menopoz, mensturasyon gibi hormonal değişikliklerin yoğun olduğu dönemlerde ağız hijyeninize ayrıca özen göstermeniz gerekmektedir. Diş etleriniz bu dönemlerde daha hassas olur. Diş eti hastalığına yatkınlık artar.

* Şeker Hastalığı : Diabet hastaları, diş eti enfeksiyonu açısından yüksek risk grubuna girerler. Mutlaka rutin diş eti kontrollerini bir diş eti uzmanına yaptırarak ağız hijyenlerine ayrıca özen göstermelidirler.

* İlaç Kullanımı : Doğum kontrol hapları, anti depresanlar, kalp ilaçları ağız ve diş sağlığınızı etkiler. Bundan dolayı bu ilaçlardan birini kullanıyorsanız diş hekiminizi uyarınız ve ağız temizliğine ayrıca önem veriniz.

* Kötü Beslenme : Vücudun, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve buna bağlı olarak, diş eti enfeksiyonu da dahil olmak üzere enfeksiyonlarla mücadelesinin zorlaşmasına neden olur

* Sigara : Sigara, ağız içi mukozası ve dişetleri için de çok zararlıdır. Dişetlerinin yumuşamasına ve dişeti hastalıklarının gelişmesine neden olur.

* Stres : Stres, dişeti hastalıklarının da risk faktörlerindendir. Dişeti hastalıkları da dahil olmak üzere stres, vücudun enfeksiyonla mücadelesini zorlaştırmaktadır.



Diş eti çekilmesi kötü görüntü ile birlikte diş eti kanaması hastalığına yol açar. Dişlerine bakmayan insanlarda sıkça görünen ve önemsenmeyen –önemsenmesi gereken- bir rahatsızlıktır.

Peki, Diş eti çekilmesi nasıl önlenir ve nasıl tebirler alabiliriz.

İlk aşama, diş fırçanız. Bu konuda ilk olarak uzmana danışmanızda fayda var. Çünkü farklı tipteki diş fırçaları diş etlerinize yararda bulanacağı gibi zararda da bulunabiliyor. Diş eti kanamasına yol açabiliyor.

İkinci olarak diş macununuz ve özellikleri,

Diş macununuzu alırken arkasında yazan özellikleri mutlaka okuyun. Bazı diş mancunları sadece beyazlatırken bazıları ise dişe bakım yapıyor neredeyse bir doktor gibi. Televizyonda gördüklerine aldanmayın. Kendiniz okuyun. Böylelikle hem daha detaylı bilgi almış olacaksınız hemde dişlerinize daha iyi bakmış olacaksınız.

3, mutlaka bir dişçinize başvurun. Gerekli şekilde ilaçlar yazıp yada, dişlerinizi birikmiş pisliklerden yada tartarlardan temizleyecektir. Bence ilk olarak bunu yaptırmanız maddi durumunuz el veriyor ise. Çünkü temizlenmemiş bir dişler üzerinde kendi tedavinizi uygulamanız çok daha zor olur. Böylece hem dişlerinize daha iyi temizlik yaptırıp daha iyi bakım sağlayabilme olanağınızda var.



Diş eti çekilmesi tedavisi


Diş eti çekilmelerine bağlı olarak açığa çıkan kök yüzeyleri çoğunlukla, kökün en dış tabakası olan sement ile örtülü değildir. Kökün orta tabakası olan dentin dokusu açığa çıkmıştır. Bu dentin dokusu termal, kimyasal ve mekanik uyaranlara karşı çok hassastır. İlaçlarla başarı sağlanamıyorsa ilgili bölge bir dolgu maddesiyle örtülebilir.

Diş eti çekilmelerine bağlı olarak açığa çıkan kök yüzeylerinde çürüklere de rastlanabilir. Bunlar dolgu uygulamaları ile tedavi edilebilirler.

Ciddi sorun yaratan durumlarda (ör: kök yüzeyleri açıkta ve hassasiyet çok fazlaysa) öncelikle ilk aşamadaki tedaviler uygulanır ve gerekliyse cerrahiye geçilir ve yumuşak doku greftleri kullanılabilir.

Dişeti çekilmesi olduğunu düşündüğünüzde en kısa zamanda diş hekimine başvurun. Diş hekiminiz öncelikle bunun nedenini teşhis edecek ve ona göre bir tedavi planlaması yapacaktır.



Ağız Sağlığınız için en iyi öneri : Misvak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder