2 Ağustos 2012 Perşembe

Sağlığımızı Oruç’la Koruyalım



11 ayın sultanına merhaba diyoruz! Yine bir Ramazan, yeni bir Ramazan. Ramazan ayı artık yaz günlerine denk gelmeye başladı. Oruç ibadetinin biraz daha zorlayıcı olacağı bu sene ve önümüzdeki senelerde, sağlığımıza daha fazla özen göstermeliyiz.



Tüm beslenme alışkanlıklarımızın, beslenme düzenimizin ve saatlerinin değiştiği Ramazan ayı için her yıl, birçok uzmanın uyarılarını takip ediyoruz televizyon ve gazetelerden. Peki ne kadarını gerçekten uyguluyoruz? Birçoğu kulak arkası edilen ve önemsenmesine rağmen uygulanmayan önerileri, özellikle bu yıl çok daha dikkatle takip etmenizi ve elinizden geldiğince uygulamanızı tavsiye ediyoruz.



Ramazanın, oruç tutanlar açısından en büyük tehlikesi, uzun ve sıcak yaz günlerinde vücudun susuz kalması, su-tuz dengesinin bozulması. Vücutta su miktarının azalmasına bağlı olarak bizi bekleyen problemlerin başında halsizlik, konsantrasyon güçlüğü, tansiyon düşmesi, depresyon gibi oldukça ciddi sağlık sorunları yer alıyor. Aslında, özellikle su kaybını en alt seviyeye indirebilmek için yapmanız gereken şey çok basit; iftarda ve sonrasında, başta su olmak üzere bol sıvı tüketmek. Beslenme uzmanları, günlük su tüketiminizi 2 litrenin altına indirmemenizi ve tüm gün su içmeyeceğiniz için sahurda da bol sıvı almanızı tavsiye ediyor.



Bol miktarda sıvı tüketmeye çalışırken, iftar sonrası içeceğiniz meşrubat, şerbet, çay ve kahveleri bu hesaba katmayın. Su haricindeki sıvı içeceklerin hiçbirinin, günlük su tüketiminizin içine dahil olmadığını unutmayın. İftar sonrasındaki keyif içeceklerini de, vücudunuzdaki demir emilimi artmasın diye, yemekten en az 2 saat sonra tüketmenizi tavsiye ediyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder