4 Ağustos 2012 Cumartesi

Sarımsak gıda zehirlenmesine iyi geliyor


sarımsak

Washington Üniversitesi’nden araştırmacılar sarımsağın içerisinde bulunan bir maddenin gıda zehirlenmesine iyi geldiğini açıkladı.   



Ciddi gıda zehirlenmesine neden olan Campylobacter bakterileri genellikle kümes hayvanlarının etinde bulunur. Uzmanların sarımsağın içerisinde buldukları bileşiğin bu bakteri kolonilerinin içine sızarak yok olmalarını sağladığı belirlendi. Üstelik bu bileşikler gıda zehirlenmesine karşı verilen antibiyotiklerin 100 kat daha fazlası etkiye sahip olarak görülüyor.



Üniversite profesörlerinden Barbara Rasco, sarımsağın içerisindeki “diallyl sulfit” maddesinin yiyeceklerin dezenfekte edilmesinde kullanılabileceğini vurguluyor.

Uzmanlar gıda zehirlenmesi durumunda elbette önce doktora başvurulması gerektiğine değiniyor. Ancak zehirlenme riskini azaltmak için yemeklerin içine sarımsak eklemenin akıllıca olacağına değiniliyor.



Gıda zehirlenmesine iyi gelecek diğer önerilerimiz:



- Her iki saatte bir, birer fincan zencefil çayı içilir.

- Günde iki defa birer porsiyon probiyotik yoğurt yenir.

- Günde 2 fincan kekik çayı içilir.

- Günde 2 fincan taze nane çayı içilir.



Hasta, eğer gıdadan zehirlendiyse derhal kusturulmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Temizlik ürünleri, kezzap gibi kimyasal maddeler içenleri ise kesinlikle kusturmadan en yakın sağlık kuruluşuna vakit kaybetmeksizin ulaştırmak gerekir. Zehirlenmeye neden olan gıda ya da maddeleri de yanınızda götürmeniz, hastanın ne tür bir zehirlenme ile karşı karşıya olduklarını anlamalarında doktorlara yardımcı olacaktır.



Gıda zehirlenmesi nedir: Çoğunlukla hijyenik ve uygun olmayan koşullarda saklanan, bayatlamış ve bozuk yiyeceklerin yol açtığı zehirlenmelerdir.



Gıda Zehirlenmesi Belirtileri: Hasta solumakta, yutkunmakta güçlük çeker. Kaslarında ağrı ve kramplar vardır. Baş dönmesi, halsizlik, mide ağrısı ve bulanık gördüğünden şikayet eder. Bazı hastalarda kabızlık, bazılarında da ishal görülür. Zehirlenme belirtileri görülen hasta vakit kaybetmeden hastaneye götürülmelidir.

Gıda Zehirlenmesinin Nedenleri bakteriler ya da kimyasallardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder