30 Temmuz 2012 Pazartesi

Afyon'un unutulmuş Ramazan lezzeti:Zülbiye




Zülbiye
Zülbiye

Afyon yöresine ait olan ve hala pişiriliyor olsa da eski popülerliğini bir türlü kazanamayan yemeklerden biri de Zülbiye yemeği.



İsminin kökenini bilemediğimiz bu özel lezzetin epey zahmetli, zahmetin de ötesinde hüner gerektirdiğini söylemeye gerek var mı?



Zülbiye yemeği tam anlamıyla bir et yemeği. Pişirmek içinse sabır gerekiyor olsa gerek çünkü pek çok aşaması var.

Yemeğin ilk aşamasında dana etleri limon suyu, karabiber, maydanoz ve zeytinyağından oluşan bir sosun içerisinde en az 3 saat bekletiliyor.



Terbiye edilen etler kısık ateşte uzun bir süre pişirildikten sonra toprak kaplara alınıyor. Üzerlerine bütün arpacık soğan ilave ediliyor ve soğanların üstüne çıkacak kadar et suyuyla birlikte, ağzı kapatılarak fırına veriliyor.



Pişirmesi ne kadar zahmetliyse, yemesi de bir o kadar lezzetli. Günümüzde popülerliğini yitirmiş olsa Zülbiye yemeği uzun bir dönem Afyon’da Ramazan sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinin başında gelmiş...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder