29 Temmuz 2012 Pazar

Unutulmuş bir Osmanlı geleneği




Soğanlı Yumurta
Soğanlı Yumurta

Her ne kadar adından çok kolay bir yemek olduğu düşünülse de, Soğanlı Yumurta’nın Türk mutfağından yok olup gitmesinin en önemli sebebi, yapımı son derece zahmetli bir yemek olması.



Saray mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan, iyi pişiren aşçısına ödüller kazandıran Soğanlı Yumurta; soğanların halka halka doğranmasının ardından uzun saatler boyunca kavrulması ve üzerine yumurta kırılarak servis edilmesiyle ortaya çıkıyor.

Kulağınıza kolay gibi gelse de kesinlikle yanılmayın.



Soğanlı Yumurta’nın soğanlarının kavrulması Osmanlı döneminde tam bir zanaat işiymiş. Ramazanın 15’inde padişahın iftar sofrasında muhakkak yer alan bu lezzetin soğanlarının mum ışığında kavrulduğu ve yapımının saatler sürdüğü halk arasında konuşulan rivayetlerden biriymiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder