27 Temmuz 2012 Cuma

Piruhi Mantısı




patatesli mantı
Piruhi Mantısı

Patates, kıyma ya da peynirli harçla hazırlanan piruhi mantısı; yapıldığı yörelere göre değişik isimler alıyor: haluj, perohi gibi. Lezzeti ise kesinlikle vakit ayırmaya değer türde!   



Malzemeler:             



Hamuru için:



1 adet yumurta

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 su bardağı süt

2,5 su bardağı un

2 çay kaşığı tuz



Harcı için:



3 adet patates

Damak tadınıza göre tuz, karabiber



Sosu için:



4 yemek kaşığı tereyağı



Pişirmek için:



2 litre su

2 yemek kaşığı zeytinyağı



Süslemek için:

5 dal taze soğan



Hazırlanışı:



Harcını hazırlamak için patatesleri bol suda haşlayıp süzün.

Haşlanan patateslerin kabuklarını soyun.

Patates, tuz, karabiberi karıştırıp püre haline getirin.

Soğuması için bekletin.

Hamurunu hazırlamak için gerekli malzemeleri yoğurma kabına alın.

Tüm malzemeler özleşene kadar iyice yoğurun.

Elde ettiğiniz hamuru 4 eşit parçaya bölün.

Bezelerin üzerini nemli bir bezle kapatıp 15 dakika dinlendirin.

Her bir bezeyi merdane yardımıyla incecik açın.

Açtığınız hamurdan çay bardağının ağzıyla yuvarlaklar çıkarın.

Her bir yuvarlağın ortasına 1 tatlı kaşığı patatesli harç koyun.

İstediğiniz şekilde kıvırıp mantıları kapatın.

Mantıları 15 dakika bekletin.

Pişirmek için tencereye su ve zeytin yağını alıp kaynamaya bırakın.

Kaynayan suya mantıları ekleyip 10 dakika haşlayın.

Haşlanan mantıları delikli kepçe yardımıyla sudan çıkarın.

Mantıları servis tabağına alın.

Üzerine eritilmiş tereyağı dökün.

İncecik doğranmış taze soğanla süsleyip servis yapın.



Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder